
Heeft jullie kind ondersteuning nodig?
Ouder- en jeugdsteunpunt
Via de button rechts bovenin het scherm kom je op de pagina van het ouder- en jeugdsteunpunt.
Ouderavonden
Wij organiseren 2 keer per schooljaar een ouderavond waarin we informatie geven over de werkwijze van het SWV en waarin we graag met je in gesprek gaan over jullie ervaringen en vragen.
Voor schooljaar 2025-2026 staan de volgende data gepland:
- 5 november 2025 Aanmelden kan via deze link
- 15 april 2026
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt als er net een traject gestart is, daarom plannen wij (bij voldoende aanmeldingen) extra ouderavonden in. Je kan je daarvoor aanmelden via

School als startpunt
Het startpunt is de school. Meestal ziet de leerkracht of IB/KC dat een leerling extra hulp nodig heeft. Natuurlijk gaan zij eerst in gesprek met de ouders en samen op zoek naar mogelijkheden om de leerling te helpen. Soms is het nodig om samen met het samenwerkingsverband verder te kijken. De hulpvraag van de leerling wordt dan besproken door school, ouders en een gedragswetenschapper van het samenwerkingsverband.

Kernteam
Ook kan een leerling worden besproken in een kernteam. Een kernteam bestaat uit een jeugdverpleegkundige van het CJG, een brugfunctionaris, de IB/KC van de school en een gedragswetenschapper van het samenwerkingsverband. Natuurlijk zijn hier de ouders ook bij aanwezig. Door de beginsituatie in kaart te brengen wordt er breed gekeken naar de uitdagingen van de leerling en de hulpvraag van school.

Basisondersteuning; wat we áltijd bieden
De meeste kinderen gaan naar de basisschool en kunnen de lessen op school goed volgen. Soms heeft een kind extra hulp nodig om goed te kunnen leren of zich te ontwikkelen. Die extra hulp kunnen we als basisschool vaak prima bieden. Die extra hulp noemen we basisondersteuning. Basisondersteuning kan zijn extra uitleg (in een klein groepje bijvoorbeeld), meer tijd om te oefenen, een aangepaste opdracht of hulp van een specialist zoals bijvoorbeeld een specialist uit ons eigen team of bijvoorbeeld een logopedist die aan onze school verbonden is.
In Apeldoorn geven alle basisscholen basisondersteuning.
Bij het geven van ondersteuning houden we rekening met de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van individuele leerlingen én met wat binnen onze school haalbaar is.
Voor alle begeleiding en ondersteuning, die wij bieden, gebruiken we een stappenplan.
Dit stappenplan ziet eruit als een piramide en toont vijf niveaus van ondersteuning.

5 niveaus van ondersteuning
Ons stappenplan voor ondersteuning toont vijf niveaus van ondersteuning. Hoe hoger in de piramide hoe meer ondersteuning en overleg er nodig is. Alle vijf vormen van hulp en ondersteuning samen noemen we de zorgstructuur. Alle basisscholen in Apeldoorn werken met deze zorgstructuur. Zo zorgen we samen voor passend onderwijs.
Op niveau 1 geven we basisondersteuning; Alle kinderen krijgen goed onderwijs in een veilig gestructureerde leeromgeving.
Op niveau 2 geven we ook basisondersteuning met daaraan toegevoegd extra aandacht voor wie dat nodig heeft.
Op niveau 3 bieden we intensievere hulp, die noemen we lichte ondersteuning.
Soms organiseren we extra ondersteuning met hulp van andere partners. Dat noemen we extra ondersteuning (niveau 4)
Alleen als het echt niet anders kan, gaat een kind naar het speciaal (basis)onderwijs. In zo’n geval gaan we altijd met jou (en je kind) in gesprek. Samen zoeken we naar een goede oplossing. Wil je meer weten over de 5 niveaus van ondersteuning en de piramide zie onze folder en ons Ondersteuningsplan.
In onze folder vind je alle informatie voor ouders van basisschoolleerlingen.
Voor kinderen die vanuit een voorschoolse voorziening zoals de Doggersbank, Lindenhout of kinderdagverblijven worden aangemeld bij het MDO geldt een andere route dan de route die beschreven staat in de folder.
Passend onderwijsaanbod in school
Scholen zijn verantwoordelijk voor de basisondersteuning in de eigen school. Soms is er meer nodig dan de basisondersteuning. Dan kan vanuit het SWV een gedragswetenschapper en/of onderwijsbegeleider meedenken. Ouders worden door school altijd betrokken in het stellen van een hulpvraag aan het SWV. Het SWV heeft het volgende aanbod:

Korte interventies
Korte interventies (KI’s) vinden plaats in de interactie met het kind. De IB/KC en de leerkracht krijgen vanuit het samenwerkingsverband 8 à 10 uur onderwijsbegeleiding en coaching om ‘deze leerling, in deze situatie en in deze groep’ op de juiste manier verder te helpen.
Voor leerlingen met een hulpvraag op het gebied van taalontwikkeling, spraak en gehoor zijn er specifieke korte interventies (KI Kentalis). Hetzelfde geldt voor hulpvragen op het gebied van bewegen en motoriek (KI Ergo).
Uiteraard worden de korte interventies samen met school geëvalueerd: is de hulpvraag beantwoord of is er meer of iets anders nodig.
Extra ondersteuning
Voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben dan een KI is er Extra Ondersteuning (EO). Vanuit het samenwerkingsverband zorgt een onderwijsbegeleider voor de inhoudelijke aansturing en coördinatie: wat heeft deze leerling nodig, gebeuren de goede dingen en past de leerlijn bij de leerling (niet te hoog en niet te laag). Hierbij wordt nauw samengewerkt met een gedragswetenschapper die betrokken is bij de leerling.
Extra ondersteuning+
Soms is het nodig om leerlingen in de klas extra ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld om leerlingen kort of langdurig te ondersteunen bij het leren en het functioneren in de klas. Vanuit het samenwerkingsband worden financiële middelen ingezet voor bijvoorbeeld een onderwijsassistent die in de klas de leerkracht ondersteunt.
De EO+ is altijd onderwijs gerelateerd en heeft vaak betrekking op persoonlijke ontwikkeling en de eigen leerlijn van de leerling. Ook nu houdt een onderwijsbegeleider zicht op de voortgang en de inhoud van de ondersteuning.
Alle inspanningen zijn erop gericht om de leerling goed te kunnen laten functioneren in de klas.
Kentalis
Voor leerlingen met een hulpvraag op het gebied van taal- en spraakontwikkeling werken wij samen met Kentalis. Concreet betekent dit dat de school korte interventies Kentalis kan aanvragen.
Daarnaast heeft Kentalis een nevenvestiging van de dr. P.C.M. Bosschool (school van Kentalis) met ‘een school-in-de-school constructie’ bij PCBO de Regenboog-Osseveld in Apeldoorn.

Andere passend onderwijs aanbod
Multidisciplinair overleg
Soms is de hulpvraag zo breed dat de school er zelf niet uitkomt. Er kan dan een multidisciplinair overleg (MDO) worden ingezet. In een MDO bespreken verschillende onderwijs- en jeugdhulpprofessionals met de ouders de hulpvraag van de leerling en van de school. Meedenken vanuit de leerling, de ouders en de school staat hierbij centraal:
- Wat is in deze specifieke situatie het beste voor de ontwikkeling van de leerling?
- Welke stappen zijn nodig zodat deze leerling kan functioneren in het reguliere basisonderwijs?
- Of zijn andere leer- en onderwijsvormen meer in het belang van de leerling?
Je kan hierbij denken aan overplaatsing naar een andere basisschool, (tijdelijk) gecombineerde onderwijs- en jeugdhulptrajecten of doorstroming naar speciaal (basis)onderwijs.
Toelaatbaarheidsverklaring voor S(B)O
Om een leerling toe te kunnen laten op een SBO of SO school is een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. De aanvraag hiervoor wordt gedaan door de school. Ook is er advies van twee deskundigen nodig, deze deskundigheidsverklaringen worden door het samenwerkingsverband in gang gezet.
Geschillen: conflict
Ondanks alle zorgvuldigheid en de beste intenties kan er natuurlijk altijd een verschil van mening ontstaan. Wij adviseren om in dat geval in gesprek te gaan met de school. Kom je er met de school niet uit? Dan kun je via de klachtenregeling van het bestuur zien wat de volgende stap is.
Heb je een klacht over het samenwerkingsverband, neem dan schriftelijk, per mail of telefonisch contact op met de directeur-bestuurder, mevr. Anja Baars, van het Samenwerkingsverband.
Anja Baars is te bereiken via:
