Themasessie 'Executieve functies' 25-11-2020

Themasessie Sanne Adams en Sabine Lans woensdag 25 november.

Ken jij ze ook?

Die leerlingen die nog voordat je de vraag gesteld hebt het antwoord al geven… ook al heb je al honderd keer gezegd dat ze op hun beurt moeten wachten? Of die leerling die nog steeds niet aan het werk gaat terwijl jij het toch al drie keer hebt uitgelegd?

De vaardigheden die ten grondslag liggen aan dergelijke gedragingen zijn de zogeheten ‘executieve functies’, en deze zijn bij kinderen nog volop in ontwikkeling. Executieve functies zorgen ervoor dat kinderen vaardigheden kunnen ontwikkelen zoals samenwerken, beslissingen nemen en kritisch denken. Tevens zorgen ze ervoor dat kinderen zich bewust worden van eigen en andermans gevoelens. Ze zijn verantwoordelijk voor een goed functioneren in het onderwijs. Ze zorgen dat de meer schoolse vaardigheden zich ontwikkelen zoals het onthouden van simpele en complexe instructies, en het doorzetten bij moeilijke taken. Tenslotte zorgen ze ook dat de leerling zich kan concentreren en in staat is om efficiënt om te gaan met afleidende prikkels.

Sanne Adams en Sabine Lans, gedragswetenschappers bij het SWV Apeldoorn, hebben tijdens hun livestream sessie op inspirerende en enthousiaste wijze leerkrachten kunnen voorzien van tools om hiermee praktisch aan de slag te gaan in jouw klas. Ondanks dat leerkrachten niet live aanwezig konden zijn was het toch fijn dat velen gebruik maakten  van de chatfunctie om te reageren.

Copyright © SWV ApeldoornRealisatie: WelldotcomSitemapDisclaimerVoorwaardenPrivacyverklaring