Terugblik lezing ‘Miscommunicatie’ door Steven Pont van 16 januari 2019

Als er iets is dat mensen van andere wezens op deze aarde onderscheidt, dan is het wel dat wij taal gebruiken. Juist omdat we taal hebben, hebben we ook denkvermogen (probeer maar eens zonder taal over iets na te denken) en dat maakt ons zelfs nog specialer. Ze worden er mens van.

Tijdens de introductie van zijn lezing over communicatie vergeleek Steven de ontwikkeling van de mens t.o.v. de hamster.

Steven Pont legde aan de ongeveer 200 aanwezigen uit dat de aard van de communicatie de relatie bepaalt. De relatie kan ervoor zorgen dat de ander zich kan openstellen. ‘Ik hou van jou’ kan minstens zo belangrijk zijn als de uitspraak: Ik verlaat je niet.’ Daarmee geef je aan dat je er ook op de lastige en moeilijke momenten voor de ander er wilt zijn.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van onze kinderen een onveilige hechtingsstijl hebben aangeleerd. Dit kan zich o.a. uiten in het niet aangaan van oogcontact of het langs je heen kijken. Ook aandacht voor het scherm i.p.v. aandacht voor de ander speelt hierin een rol.

Veel praktische  en herkenbare voorbeelden van de wijze waarop wij communiceren (overheersen, onderhandelen, onderzoeken en ontwijken) kwamen aan de orde.

Terug naar het overzicht

Medewerkers

Irma Groot Wesseldijk
Irma Groot Wesseldijk
Onderwijsbegeleider + 2e deskundige MDO

igrootwesseldijk@swvapeldoornpo.nl