• Lezing 'TOS in het kwadraat'

12 januari 2022 | Bernadette Sanders

Bernadette Sanders is orthopedagoog en eigenaar van Smartonderwijs. Ooit begonnen als kleuterjuf in het toen traditionele kleuteronderwijs.

Wat is TOS? Hoe en wanneer signaleer je een taalontwikkelingsstoornis? Even een opfrisser.

Wat is dat ʻcommunicatief redzaam zijn en wat zijn de gevolgen wanneer er sprake is van een onvoldoende communicatieve redzaamheid? Wat betekent dit voor het gevoel van autonomie en dus de motivatie?

Voor het begrijpen van de leerstof is de veelal talige instructie de basis. Wanneer de gesproken of geschreven instructie niet begrepen wordt of wanneer de leerling niet in staat is om de instructie te volgen, zal er mogelijk gedrag ontstaan dat wij als ʻongewenstʼ bestempelen. Dit gedrag en de hulpvraag die erbij hoort wordt tijdens de lezing besproken.

Welke hulpvragen signaleren wij in het (ongewenste) gedrag, dat volgt wanneer de leerling de instructie niet kan volgen? Hoe maken wij deze hulpvraag helder?

Veel leerlingen met TOS ondervinden ernstige problemen met het leren lezen. Wat is de relatie TOS en dyslexie? Wat zijn de overeenkomsten tussen een TOS en een dyslexie? Wat maakt een signalering of een juiste diagnose op dit gebied lastig? Wanneer hebben wij het over een comorbiditeit?

Wat is de relatie tussen TOS en de executieve functies? Wat zien wij in de klas en wat is de functie hierin van ʻinnerlijke taalʼ? Ook hier ligt een relatie tussen gedrag dat wij zien en het begrijpen van taal.

En in het kort, afsluitend.... Wat zijn de prognoses voor schoolsucces, stages en deelname in de maatschappij?

Veel praktijkvoorbeelden en tips om toe te passen in de praktijk zullen naast de uitleg deze lezing ondersteunen.

Algemene gegevens

 • Tijdsduur:
  15:00 - 17:00
 • Aantal bijeenkomsten:
  1
 • Aanvangsdatum:

  12 januari 2022

 • Prijs:
  Kosteloos
 • Maximaal aantal personen:

  100

 • Locatie:

  Veluws College Mheenpark,
  Zilverschoon 43, 7322 GG te Apeldoorn

Copyright © SWV ApeldoornRealisatie: WelldotcomSitemapDisclaimerVoorwaardenPrivacyverklaring