• Lezing ‘De angstige leerling die niet durft…’

  Lezing ‘De angstige leerling die niet durft…’

19 februari 2020 | Eustache Sollman

Kinderen met angst verdienen onze aandacht. Welke angsten kunnen er spelen? Ken je selectief mutisme? Wat kun je doen om te helpen?

Breek de stilte!

In elke klas zitten ze. Elke leerkracht kent ze. Kinderen die ergens grote moeite mee hebben of iets echt niet durven. Soms wordt de angst echter zo groot, dat het een belemmering gaat vormen in het functioneren van het kind. Dan kan er sprake zijn van een angststoornis. Een angststoornis die met enige regelmaat voorkomt, maar vrij onbekend is, is “selectief mutisme”. Hierbij kan een kind heel goed praten, maar laat hij dat op school niet horen. Niet omdat hij dat niet wil, maar omdat de angst hem blokkeert.

Is het kind niet gewoon verlegen? Moet je wat meer dwang uitoefenen? In hoeverre speelt het kind ermee? Deze vragen worden vaak gesteld. In deze lezing wordt daar uitgebreid op ingegaan. Als basis wordt de angststoornis selectief mutisme genomen. Hoe ontstaat het? Maar vooral, en veel belangrijker, hoe kun je er als leerkracht het beste mee omgaan? Jouw rol is namelijk erg bepalend bij kinderen met angst. Maar ook bij kinderen met extreme verlegenheid. Soms is er maar een flinterdunne grens tussen extreme verlegenheid en selectief mutisme. Wanneer je kleine aanpassingen doorvoert in jouw leerkrachtgedrag, kun je veel betekenen voor deze kinderen.

En dan blijkt het veel minder uit te maken of het kind nu een (angst)diagnose heeft of dat er extreme verlegenheid meespeelt. Er is een duidelijke overlap in de manier van benaderen en hier wordt bij stilgestaan, zodat je snel aan de slag kunt in je eigen klas om dit type leerling nog beter te begeleiden.

Eustache Sollman (1970) is als ambulant begeleider en Advanced Rots & Watertrainer werkzaam bij de stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland (Sotog) en heeft zich de afgelopen 10 jaar gespecialiseerd in kinderen met selectief mutisme. Hij begeleid leerlingen, leerkrachten en ouders, geeft workshops en lezingen rondom dit thema. Hij schrijft artikelen in onderwijsvakbladen en bij Uitgeverij Pica is zijn boek ‘Breek de stilte, over selectief mutisme en extreme verlegenheid bij kinderen’ verschenen.

Enkele publicaties, te vinden op https://breekdestilte.jouwweb.nl/artikelen:

 • Selectief mutisme, hoe om te gaan met ene kind dat niet durft te praten. Verschenen in ‘Beter Begeleiden’ (LBBO), september 2016
 • Selectief mutisme, breek de stilte, tijdschrift voor Remedial Teaching (nr 1, 2019, www.lbrt.nl)
 • Boek ‘Breek de stilte, over selectief mutisme en extreme verlegenheid bij kinderen’, Uitgeverij Pica, 2018

Meer informatie over selectief mutisme en Eustache Sollman is te vinden op zijn internetpagina www.breekdestilte.nl

Algemene gegevens

 • Tijdsduur:
  15:00 - 17:00
 • Aantal bijeenkomsten:
  1
 • Aanvangsdatum:

  19 februari 2020

 • Prijs:
  Kosteloos
 • Maximaal aantal personen:

  200

 • Locatie:

  Veluws College Mheenpark,
  Zilverschoon 43, 7322 GG te Apeldoorn

Copyright © SWV ApeldoornRealisatie: WelldotcomSitemapDisclaimerVoorwaardenPrivacyverklaring