Over de angstige leerling die niet durft hield Eustache Sollam een indrukwekkende lezing op 19 februari. Lees de korte impressie inclusief interessante websites en boekentips.

In het kort

Eustache begon met angst in het algemeen. In zijn lezing maakte hij onderscheid tussen vrees op korte termijn en angst voor wat op lange termijn zou kunnen gebeuren. Hij spitste het onderwerp angst toe op selectief mutisme. Een kind praat thuis wel, maar in andere sociale situaties, zoals school, praat het kind vrij weinig of niet. Eustache liet een fragment zien uit de documentaire ‘Mijn mond zit op slot.’

Websites

Naast voorbeelden van enkele effectieve gedragstherapeutische behandelprogramma’s noemde Eustache de volgende informatieve sites:

www.hetstillekind.nl
www.selectiefmutisme.be
www.breekdestilte.nl

Boekentip: breek de stilte

merel is bangIn elke klas zitten kinderen die weinig of niets durven zeggen. Soms zijn ze extreem verlegen, soms ook is er sprake van selectief mutisme. Hoe ga je als leraar goed met deze leerlingen om? Hoe begeleid je hen, zodat ze uiteindelijk meer van zichzelf laten horen?

In dit boek beschrijft Eustache Sollman op een toegankelijke manier wat selectief mutisme inhoudt. Ook laat hij zien hoe selectief mutisme zich verhoudt tot extreme verlegenheid. Kinderen met selectief mutisme praten thuis wel, maar in andere sociale situaties, zoals op school, niet of zeer weinig. Angst om te praten is de belangrijkste oorzaak; in situaties waarin ze niet hoeven te praten, treden ze soms gewoon op de voorgrond.

Het boek bevat veel praktijkvoorbeelden en concrete handreikingen voor leraren in het primair onderwijs. Voor zowel kinderen met selectief mutisme als voor extreem verlegen kinderen geldt, dat hun mond letterlijk 'op slot' lijkt te zitten. Met dit boek krijgen leraren de juiste sleutel.

Boekentip 2: Merel is bang

merel is bangMerel is bang. Ze weet niet waar het vandaan komt. Het lijkt wel alsof het er altijd geweest is.
Zo begint het therapeutisch verhaal voor kinderen van ongeveer 6 tot 10 jaar, bedoeld voor kinderen die erg angstig zijn. Het boekje is geschreven door Matine Delfos.

Interesse in de volgende lezing?

Kijk dan snel welke inspirerende lezingen schooljaar 2019 – 2020 op het programma staan. Professionals uit het mooie werkveld laten je een andere wereld zien. Nieuwe inzichten, praktische tips en veel voorbeelden zorgen ervoor, dat je anders kijkt naar de kinderen waar het allemaal om draait: de kinderen in jouw klas.

Lezingen en aanmelden

Copyright © SWV ApeldoornRealisatie: WelldotcomSitemapDisclaimerVoorwaardenPrivacyverklaring